2008-06-09

Fildelning

Fildelningen är på tapeten igen. Nu i samband med V:s partistämma. Det är en inte helt okomplicerad historia. Jag tror inte att det går att stoppa vilka lagar man än stiftar. Naturligtvis måste man värna om upphovsrätten, både den ideella och den ekonomiska. Men inte genom att förbjuda fildelning för privat bruk, det kommer aldrig att fungera. Varför inte konstruera ett system där man tar ut avgifter på datorer, datorkomponenter, cd- och dvd- skivor som man kan dela ut till upphovsrättsorganisationerna, för vidare fördelning till upphovsmännen.
De som förlorar mest på fildelningen är de som gör konsumtionsmusik. Musik som är gjord för korta omloppstider, musik som snabbt ska bytas mot annan musik, mot nya låtar. Låt hjulen snurra. Varför ska någon köpa en låt som de ändå inte kommer att lyssna på om en månad när en annan ligger som listetta. Däremot musik som varar, musik med kvalitet , musik gjord med hjärtat och inte med plånboken, då köper jag gärna en CD med alla bonusfördelar den har. Snygg grafisk formgivning, bilder och texter som jag gärna läser om och om igen.
Det är nog musikbranschen som har drabbats hårdast, för oss fotografer är det inte lika bekymmersamt. Visst stjäls det bilder men det är ju inte så att tusentals ungdomar laddar ner mina bilder skriver ut dom och sätter upp dom på väggen. Det hade faktiskt varit lite trevligt.

Inga kommentarer: