2009-05-29

Framtiden

Jag var på fotograffika i morse. Fem luttrade och medelålders herrar, om än i olika delar av medelåldern, diskuterade framtiden. Det blev en ganska ilsken och uppgiven (går det ihop) stämning när vi pratade om framtiden för vårt skrå.
Pelle visade upp en reklamaffisch han hittat på stan. Där erbjuder sig en fotograf? att ta studentbilder. Det är väl inget märkvärdigt, men priset är det. Två timmars fotografering, 50 digitala bilder och några kopior, om jag kommer ihåg rätt, för 850: -. Inklusive moms. Det blir ju inte ens lönsamt om man tar det svart.
Tidningarna förser skrivarna med kameror, passbilder tas av polisen, arkivbilder kan man köpa bulkvis för en spottstyver, läsarna skickar in mobilkamerabilder, och ingen betalar för ordentliga bildreportage. Vad ska vi fotografer egentligen leva av?
Det är verkligen lätt att göra tekniskt bra bilder idag. Fantastiska kameror och datorprogram som alla får med modersmjölken. Bilderna gör sig nästan själv. Skarpa och klara kort. Varför ska någon betala mig flera tusen kronor per dag när grannen/kollegan som är fotointresserad har en så bra kamera och ett så långt objektiv? Han tycker ju att det är kul att få en bild publicerad, och pengar det tjänar han ju på sitt jobb.

Inga kommentarer: