2009-04-12

Snapsröra

Påsken är en riktig mathelg. Vi hade hemma storsonen under påskhelgen. Som fattig student så har han inte råd att äta kött alltför ofta, så de senaste dagarna har blivit en köttorgie. Fläskfilé, entrecôte och lammstek. Grillen togs fram för första gången i år. En riktig Webergrill med riktig träkol naturligtvis. El och gasolgrillar göre sig icke besvär.
Gubbröra eller snapsröra är ett måste på påskbordet. Och naturligtvis till midsommar och till jul. Vi har hittat ett recept som slår allt jag prövat. Så här ser det ut:

Sturehofs snapsröra

Ingredienser:
2 dl fintärnade matjesfiléer
2 dl fintärnad kokt potatis
4 knappt hårdkokta ägg
Sås:
4 msk majonnäs
8 msk créme fraiche
(Jag brukar ta mest creme fraiche och endast använda majonäsen som krydda till angenäm styrka och smak. )
4 msk finhackad rödlök
4 msk vardera av finskuren dill och gräslök

Gör så här:
Rör ihop såsen och blanda i sill, potatis och ägg.
Röran vinner mycket på att dra till sig några timmar – godast brukar den dock vara dagen efter, på knäckebröd.
Och naturligtvis till detta Gammal Norrlands akvavit.

Inga kommentarer: